Slănina de lângă burtă e mai bună

Știu ca a trecut Crăciunul, știu că v-ați săturat de mâncare de porc, dar afumăturile? Cu ele ce facem? Citiți mai jos o rețetă de Apuseni, presarată cu sare și coriandru și unsă cu ustoroi…

Carne de porc afumată. Carnea care se afumă este reprezentată de spinare, costițe, mușchiuleți, șunci și spete. Toate acestea se curăță de slănină și șorici. Slănina pentru afumat este cea de lângă burtă, pentru că este subțire și are carne pe ea (slănina de pe spate este foarte groasă și prea grasă pentru a fi mâncată, de aceea se topește pentru a se obține untură). Carnea și slănina sunt așezate într-un ciubăr de lemn, presărând deasupra sare grunjoasă și sămânță de coriandru.

  

  

 

Pentru carnea unui porc de 180 kg, este nevoie cam de 3-4 kg de sare și 200 grame de coriandru. Pe fundul ciubărului, se așază șuncile, frecate bine cu sare. Peste ele, punem restul de carne, iar deasupra așezăm slăninuțele. Tot timpul cât carnea stă la sărat, ciubărul trebuie pus într-un loc nici călduros, dar nici foarte friguros. Carnea astfel așezată va sta în saramură 12 zile, fiind întoarsă la fiecare trei zile.

După șapte zile, scoatem bucățile de carne mai mici și slănina, numai șuncile rămânând până în a douăsprezecea zi. Apoi, carnea este lăsată să se zvânte la vânt, după care se freacă bine cu usturoi pisat și se dă la afumătoare, unde va fi așezată mai răsfirat și nu foarte aproape de sursa de fum, ca să nu se amărască.

 

Rețetă din volumul

Bucate de aur din Apuseni

de Dan-Silviu Boerescu  

   

 

Previous

Cum scrii un roman polițist: în bucătărie, cu căștile pe urechi

Next

„N-am întrebat-o niciodată, în mod explicit, lucruri legate de prima noapte”

2 Comments

  1. Cantitatea de sare e diferita pentru slanina fata de cea pentru carne. Slanina, chiar daca pui mai multa sare isi ia cat trebuie pe cat carnea daca i-ai pus sare mai multa, o ia pe toata si devine prea sarata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén