În 2015, pe când se afla la petrecerea unei frății de la Universitatea Stanford, scriitoarea americană Chanel Miller, autoarea cărții Acesta e numele meu, publicată de Editura Trei, a fost victima unui viol. În urma procesului care i-a fost intentat agresorul, student la Stanford și sportiv eminent, a primit o sentință de 6 luni de închisoare, dintre care a executat până la urmă doar 3.

La patru ani de la incident, Chanel Miller a decis să-și spună povestea, să descrie lupta cu traumele emoționale, spaime teribile, insomnii și depresie, umilințe, jigniri și mai ales sentimentul că viața ei înseamnă mai puțin decât a altora. Cartea de memorii vine poate să completeze scrisoarea pe care Chanel Miller a citit-o în instanță și în care se adresa agresorului. Această scrisoare a fost publicată de BuzzFeed și a produs o revoluție, nu doar în conștiința autoarei. Citită de 11 milioane de persoane în doar 4 zile, scrisoarea, care apare și în cartea Acesta e numele meu stârnește reacții de anvergură internațională. Oameni simpli, din toate colțurile lumii, victime sau nu ale agresiunilor îi trimit mesaje lui Chanel Miller ca să-și exprime solidaritatea sau multumirea: prin exemplul ei de curaj, prin dârzenia cu care și-a apărat dreptul la demnitate au primit puterea să meargă mai departe.

Reacțiile de pe scena politică americană au fost la fel de prompte: primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a găzduit o lectură împreună cu soția lui, scrisoarea a fost citită în Congresul American, a existat o oră de lectură și de la pupitrul Senatului, iar senatorul de Texas, Ted Poe, a spus despre Chanel Miller că „a scris Biblia acelor lucruri care li se pot întâmpla victimelor agresiunilor sexuale”. Una dintre cele mai emoționante reacții a fost însă cea a actualului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, care era atunci vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama.  

Într-o bună zi am primit vești de la Casa Albă”, scrie Chanel Miller în romanul autobiografic Acesta e numele meu. „Joe Biden mi-a trimis o scrisoare. Nu-mi venea să cred. (…) În scrisoare, Joe Biden îmi spunea Te văd. Ce însemna faptul că vicepreședintele Statelor Unite încetase să facă orice lucru important, ca să-mi scrie Te văd?

Președintele Biden s-a folosit de o replică cu conotații foarte puternice, din filmul „Avatar” pentru a-i transmite lui Chanel Miller nu doar compasiunea sa, ci și încrederea în potențialul ei. Te văd a însemnat în acest context compasiune cât mai aproape de sugestia pur etimologică – „suferință împreună” – dar și empatie, solidaritate și respect. „Vicepreședintele Joe Biden nu se coborâse la nivelul meu, ci mă ridicase pe mine să mă înclin cu recunoștință”, notează Chanel Miller în Acesta e numele meu.

Exemplul lui Joe Biden este pus față în față în romanul autobiografic al lui Chanel Miller cu cel al lui Donald Trump. „La doar cinci luni după ce mi-am citit declarația în sala de judecată, Trump a câștigat alegerile. M-a încercat același sentiment ca atunci când judecătorul a spus șase luni”. Trecută cu vederea. Dezamăgită. Distrusă”, scrie Chanel Miller.

În ce-l privește pe Donald Trump, care a fost de-a lungul timpului implicat în mai multe scandaluri sexuale, scriitoarea americană atrage atenția asupra implicațiilor periculoase pe care le poate avea minimalizarea faptelor agresorului. „În timp ce noi vorbim despre agresiune, Trump spune nu cred că înțelegeți. Vorbe. Reacționați exagerat, sunteți mult prea ofensate, isterice, necioplite, relaxați-vă!!! Așa că ignorăm declarațiile amenințătoare și semnalele de avertizare, cerându-ne scuze pentru atitudinea paranoiacă”, spune autoarea cărții Acesta e numele meu și concluzionează: „Trăim vremuri în care e greu să faci diferența între cuvintele președintelui și cele ale unui agresor sexual în vârstă de 19 ani. Societatea îi dă femeii sarcina aproape imposibilă de a separa chestiunile inofensive de cele periculoase, de a prevedea lucrurile de care sunt capabili unii bărbați”.

În tulburătoarea sa confesiune din romanul Acesta e numele meu, Chanel Miller oferă cititorilor o imagine complexă, cu precizia unei radiografii,  a traumelor suferite de victima unei agresiuni sexuale. Totodată dezvăluie ce impact puternic pot avea gesturile publice ale principalilor actori politici asupra femeilor aflate în această situație. Pentru că, dacă reacția lui Donald Trump i-a amintit lui Chanel Miller de cea a agresorului, după cum ea însăși mărturisește, cuvintele lui Joe Biden i-au dat puterea să se ridice. „Tu le-ai dat victimelor forța de care aveau nevoie ca să lupte. Și astfel, cred, vei salva vieți”, a mai scris acesta în scrisoarea sa.

Încrederea cu care a învestit-o Joe Biden a fost fructificată la maximum de scriitoarea Chanel Miller. Acesta e numele meu a fost desemnată „Cea mai bună carte a anului 2019” de importante publicații americane, printre care The New York Times, Book Review, The Washington Post sau Time. Chanel Miller este laureată a Dayton Literary Peace Prize 2020 și artist plastic cu lucrări expuse la Asian Art Museum în San Francisco. Iar cartea sa, Biblia suferințelor prin care poate trece o persoană agresată sexual, a conferit victimelor puterea de a merge mai departe. „Acum am înțeles că în această viață care mi‑a fost dată am făcut ceva bine, am transformat suferința în putere, am oferit consolare rămânând onestă în privința dificultăților cu care se confruntă victimele. În schimb, ele mi‑au arătat cine sunt”, mai spune Chanel Miller în Acesta e numele meu.