Ce se întâmplă de fapt într-o terapie de cuplu? Cum îți vindeci cele mai profunde și mai dureroase răni sufletești moștenite din copilărie? Care sunt bolile psihice ale marilor genii din știință și religie? Cum poți deveni propriul psihoterapeut și cum te poți trata de depresie cu un program de 28 de zile? Despre toate acestea veți putea afla din noutățile de psihologie ale editurii Trei de la Salonul Internațional de Carte Bookfest din 24-28 mai a.c. Veți putea găsi, cu reducere de 30%, cărți de psihoterapie, de psihologie practică, dar și de mitologie și filosofie la standul B09 din Pavilionul B2 Romexpo.

12. Disciplină cu suflet. Părintele – guvernator, grădinar și ghid. Nu există copii ”obraznici”, ci doar copii care se simt pierduți și care au nevoie de ghidarea părinților, susține celebrul expert în parenting și consiliere școlară Kim John Payne. Cartea de față urmează stadiile de dezvoltare a copiilor, propunând trei roluri parentale corespunzătoare: Guvernatorul (care stabilește limite și ia decizii pentru copiii mici), Grădinarul (care își ascultă și își însoțește preadolescentul) și Ghidul (care îl sprijină pe adolescent să intre cu dreptul în lumea adulților). Payne a mai fost tradus la Ed. Trei, acum șase ani, cu volumul Mai puțin e mai bine. Cum ușurezi viața copiilor.

11. De ce este psihologia importantă. Profesor universitar și colaborator în presa britanică dedicată popularizării științei, Richard Wiseman te invită să descoperi modul în care psihologii cercetează și dezvăluie funcționarea ascunsă a minții, în care pun la îndoială mituri populare și contribuie la rezolvarea dezbaterilor importante din politică și educație, schimbând în bine viața oamenilor. S-ar putea să-l știi deja pe Wiseman dintr-un alt volum tradus la Editura Trei: Cum să-ți ajuți norocul. Patru principii simple care îți vor schimba norocul și viața.

10. Povestiri de psihanaliză relațională. O terapie aduce schimbări nu doar în sufletul pacientului, ci poate provoca modificări și în psihicul terapeutului. Povestind 22 de cazuri de cabinet, cu simptomatologii diverse, cartea indică nu doar jaloanelor vindecării în terapie, ci și modul în care terapeuții își procesează propriile pierderi și răni din trecut, în timp ce se confruntă cu conflictele pacienților lor (adopție, doliu, pierderea unei sarcini, lipsa intimității în relația de cuplu etc.). Autoarea, Christina Moutsou, este antropolog social și psihoterapeut de orientare psihanalitică cu practică privată în Londra.

9. Cum să devii propriul terapeut. Nu trebuie să fii psiholog de profesie, ca să reușești să te cunoști un pic mai bine – cine ești și care îți sunt valorile, ce simți, ce lucruri te stârnesc (în bine sau în rău), de ce ești mai trist în ultima perioadă etc. Medic și psihoterapeut londonez, Owen O’Kane te învață o metodă de autoterapie scurtă (de doar 10 minute), ca o formă de igienă mentală, pentru a deveni mai înțelept și mai rezilient.

8. Când mama e absentă. Suferința în relația mamă-copil. Da, există și mame care nu-și iubesc/acceptă copilul și care ajung să-l neglijeze sau chiar să-l maltrateze. Iar adulții care au trecut printr-o astfel de relație s-ar putea să devină, la rândul lor, părinți, moment în care au nevoie să reviziteze suferința din copilărie și să câștige un plus de reziliență, arată Hélène Romano, doctor în psihopatologie, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în trauma psihică. Cititorii Editurii Trei o cunosc deja pe autoare dintr-un alt volum pe care l-a coordonat: 10 situații clinice în acompanierea doliului.

7. Istoria nebuniei în epoca clasică. Aceasta nu e o carte de psihologie, ci o critică la adresa psihiatriei tradiționale care merită toată atenția. Volumul controversatului filosof și istoric al ideilor Michel Foucault vorbește despre definițiile schimbătoare ale ”nebuniei”, dar mai ales despre efectele tendinței noastre de a judeca și exclude, de a da neapărat un sens lucrurilor pe care nu le înțelegem. ”Creator sau violent, omul se legitimează prin nevoia de sens, raționalitatea sau nebunia fiind, înainte de toate, categorii menite sau normalizeze prezența excepționalului în cotidian”, afirmă Magdalena Mărculescu, directoarea editorială a grupului Trei.  

6. Programul meu antidepresie. E un lucru știut: depresia este boala secolului XXI. Acest self-help este gândit de psihoterapeutul parizian Christophe André pe parcursul a 28 de zile, așa încât, în fiecare zi, să știi clar ce ai de făcut (pe partea de autoterapie) și să începi să te simți un pic mai bine de la o zi la alta. Sfaturile practice și explicațiile teoretice sunt îndulcite de ilustrațiile Domnișoarei Caroline, așa încât vei găsi între paginile volumului multă energie și o bună doză de optimism.

5. Sănătatea psihică a geniilor. Genii ale binelui, genii ale răului. Pe psihiatrul francez Patrick Lemoine s-ar putea să-l cunoști deja dintr-un alt volum tradus la Trei, la fel de incitant: Sănătatea mentală a marilor conducători ai lumii. În volumul de față vei afla diagnosticele a 45 de mari savanți, artiști sau sfinți de ieri și de azi – de exemplu, narcisismul lui Picasso stresul posttraumatic al lui Pascal sau sindromul ”unipolar depresiv” al genialei Marie Curie.

4. Limite și încălcarea limitelor în psihanaliză. Cunoscut deja specialiștilor din România cu apreciatul său Tratat de psihiatrie psihodinamică, psihiatrul și psihanalistul american Glen O. Gabbard, profesor universitar și formator, discută despre limitele dintre pacient și psihanalist, dar și despre cele dintre inconștient și eul conștient, în contexte diverse: de la psihoze, la puneri în scenă psihopatice sau la acting out-uri masochiste. O carte extrem de utilă pentru psihiatri și terapeuți, indiferent de orientarea lor teoretică.

3. Mitologia orientală – vol. 2 din seria Măștile Zeului. Celebrul specialist în mitologie comparată Joseph Campbell explorează în tomul de față, cu viziune și elocvență, miturile subiacente și tradițiile folclorice care au condus la marile filosofii ale egiptenilor și sumerienilor, precum și la religiile specifice din Egipt, Mesopotamia, India, China și Japonia, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul. La Editura Trei, de același autor, au mai apărut, în colecția ”Misterele inconștientului colectiv”, alte două cărți: Mitologia primivită, primul tom din seria ”Măștile zeului”, respectiv Puterea mitului, volum realizat sub forma unui incitant dialog cu Bill Moyers.

2. Spune-mi adevărul despre iubire. 13 povestiri din cabinetul terapeutului. Ce se întâmplă concret într-o terapie de cuplu? Cât de deschiși sunt partenerii în cabinet, cât de mult se tem de despărțire, cât de maturi sunt când comunică între ei, cum își depășesc gelozia și traumele din copilărie? Aflați răspunsurile din studiile de caz istorisite de Susanna Abse, psihoterapeută de orientare psihanalitică, ce practică terapia individuală, de familie și cuplu de peste 35 de ani.

1. Originile tale. Eliberează-te de tiparele familiale, trăiește-ți viața și dă-ți voie să iubești. O rană fizică se vindecă în timp și lasă doar o cicatrice nedureroasă. O rană sufletească, pricinuită de obicei în copilărie, nu trece de la sine și poate dura o viață întreagă. Află din cartea psihoterapeutei new-yorkeze Vienna Pharaon cum poți să-ți numești și să-și vindeci ”rănile originare” legate de siguranță, de stima de sine, de încredere, de apartenență sau de lipsa de prioritizare. Originile tale este la ora actuală unul dintre cele mai citite și traduse titluri de psihologie din lume.