Anatomia fotbalului, de Donald Kirkendall și Adam Sayers, apărută la editura Lifestyle Publishing, ne arată de ce avem nevoie ca să alergăm mai repede, să rezistăm provocărilor create de adversari, să fim mai puternici în confruntările corp la corp, să sărim mai sus, să întârziem oboseala și să prevenim accidentările.

Comentatorii sportivi îl numesc sportul-rege. Pelé — cu siguranță cel mai reprezentativ practicant al acestui sport — l-a numit „frumosul joc”. Frumusețea fotbalului începe cu talentul. Fotbalul frumos înseamnă să controlezi o minge imposibilă, așa cum a făcut Dennis Bergkamp la golul din minutul 89, la Cupa Mondială FIFA din 1998 sau Maxi Rodriguez, când a șutat un voleu din colțul careului de 16 metri, la Cupa Mondială din 2006. Frumusețea fotbalului mai poate fi văzută și într-un dribling solitar prin toată apărarea, așa cum a fost cursa de 1 contra 7 a lui Diego Maradona împotriva Angliei, în Cupa Mondială din 1986, sau în aproape toate meciurile în care joacă incomparabilul Leo Messi.
Apoi mai este și strălucirea tactică. Ce putem spune despre succesiunea de 25 de pase care a dus la golul reușit de Argentina împotriva Serbiei în Cupa Mondială din 2006? Cel de-al patrulea gol reușit de Brazilia împotriva Italiei în finala din 1970 a Cupei Mondiale este considerat și astăzi o etalare măiastră a jocului de echipă, a talentului și a vicleniei.
Obiectivul jocului de fotbal este același ca în orice alt sport de echipă: să marchezi cu cel puțin un punct mai mult decât adversarul pentru a câștiga jocul. Această filozofie simplă este extraordinar de complicată. Ca să iasă învingătoare, o echipă trebuie să dea dovadă de calități fizice, tehnice, tactice și psihologice care să fie superioare celor ale adversarei sale. Când aceste elemente funcționează concertat, fotbalul devine într-adevăr un joc frumos; în schimb, când unul dintre aspecte nu se află în armonie cu restul, o echipă poate fi talentată și totuși să piardă jocul.

Anatomia fotbalului este o carte importantă, scrisă de doi prestigioși experți din domeniul fotbalului. Donald Kirkendall și Adam Sayers ne furnizează informații de primă calitate într-o manieră directă și totodată inovatoare.” — Peter Krustrup, profesor de sport și științele sănătății la Universitatea din Odense, Danemarca, antrenor licențiat UEFA și preparator de fitness pentru echipa națională feminină a Danemarcei

În această nouă ediție, antrenorului de elită Adam Sayers i se alătură lui Donald Kirkendall — unul dintre cei mai apreciați experți din antrenamentul și prevenirea accidentărilor din fotbal — pentru a ne prezenta peste 85 de exerciții ce au drept scop creșterea forței atletice.

Ilustrațiile anatomice color te poartă în interiorul fiecărui exercițiu pentru a-ți arăta care mușchi sunt implicați și modul în care sunt legați fundamental de performanța în fotbal. Exercițiile pentru creșterea forței sunt aranjate în ordine anatomică: trunchi, spate și șolduri, umeri și gât, piept, brațe și picioare. Fiecare exercițiu conține descrieri clare, pas cu pas. Variațiile permit țintirea unor zone specifice sau modificarea exercițiului în funcție de vârstă, experiență și obiectivele de antrenament. De asemenea, au fost incluse exerciții și sfaturi pentru minimizarea accidentărilor des întâlnite în fotbal: la cap, genunchi, șolduri, regiunea inghinală, mușchii coapsei și gambei, alături de exerciții preluate din programul de încălzire FIFA.

Dr. Donald Kirkendall și-a obținut doctoratul în fiziologia exercițiilor fizice la Universitatea Statului Ohio, după care a predat anatomia și fiziologia exercițiilor la Universitatea din Wisconsin – La Crosse și Universitatea Statului Illinois. Kirkendall este membru al Comitetului Medical Consultativ al U.S. Soccer Federation și, între 2004 și 2015, a fost membru al Centrului de Cercetare și Evaluare Medicală al FIFA.

Dr. Adam Sayers face parte din corpul profesoral al Universității Statului Tennessee (de Est) (ETSU). Între 2011 și 2019 a fost antrenorul principal al echipei feminine de fotbal a acestei universități. În 2018, a devenit antrenorul cu cele mai multe victorii (80) la activ din întreaga istorie a ETSU.