Supernanny1Miercuri, începând de la 18.30, vă așteptăm la cele 6 ateliere găzduite de rețeaua librăriilor Cărturești din întreaga țară. Intrarea la ”Săptămâna Psi pentru părinți” este liberă, iar cărțile de psihologie a copilului de la Editura Trei vor fi reduse în această săptămână cu 25% în toate librăriile Cărturești.

@ București (Verona): Irina Petrea (autoare a două volume apărute la Editura Trei și devenită celebră după prezenta în reality-show-ul ”Supernanny”) va atinge o pagină tristă din istoria tot mai multor copii: ”Divorț și durere. Copiii – victime coltereale în războiul părinților”. Căci,

dorința cea mai mare a oricărui copil este ca mama și tata să se iubească unul pe altul și, împreună, să îl iubească pe el. Or, coșmarul oricărui copil este divorțul părinților și destrămarea familiei. Atunci, durerea, furia, dezamăgirea, tristețea copilului pot persista uneori și ani de zile, coabitând cu speranța în minunea reîmpăcării părinților… Orbiți de propria durere, de gelozie, de dorința de răzbunare și uneori mânați de interese meschine, părinții rămân adesea muți, surzi și orbi la suferința copiilor pe care îi transformă, cu voie sau fără voie, în niște mingi de tenis în care dau cu sete, sperând să câștige game-ul, setul și meciul. La final, indiferent cine și cât a punctat, toată lumea pierde…

@ Cluj (Iulius Mall): Psihoterapeut și autoare a unei cărți de basme terapeutice, Sempronia Filipoi va explica de ce sunt utile poveștile vindecătoare spus celor mici pentru rezolvarea anxietăților și altor dificultăți ale copilăriei.

@ Timișoara (Mercy): ”Când corpul copilului meu îmi vorbește” – astfel și-a intitulat atelierul psihanalista Rodica Pantelie, de la Universitatea de Vest. Care își descrie tema astfel:

Se întâmplă frecvent, mai ales la vârstele mici ale copilului și mai ales în primul an de viață, să ne confruntăm cu suferințe ale copilului care, deși fizice, ne vorbesc mai ales despre cum se simte copilul nostru și ne dau indicii despre ce ar trebui să schimbăm în relația cu el pentru a-i reda zâmbetul.

@ Iași (Palas): Președintă a Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică din Iași, Magda Luchian va discuta, din experiența sa îndelungată, despre ”Adolescență, între normalitate și boală”.

”Copilul meu nu mă mai ascultă”, ”Pe vremea mea…”, ”Sunt disperată, copilul meu fumează!”, ”Nu-mi plac prietenii pe care-i are!”, ”Copilul meu mă urăște!” etc. Cum face față părintele acestor situații devenite adevărate probleme și motive de îngrijorare? Cum reacționează când descoperă că nu-și mai recunoaște copilul, că nu mai pot comunica cu el și că situația i-a scăpat din mână?

Parintele Eficient@ Brașov: Specializată în psihologia educațională, Ramona Henter va răspunde la întrebarea ”Cum să fiu un părinte eficient?” (o aluzie la o excelentă carte tradusă la Trei). O scurtă descriere a atelierului:

Părinţilor li se cere să fie competenţi în domeniul creşterii copiilor fără ca cineva să îi instruiască în acest sens. Cum să fii un părinte eficient pentru copilul tău? Pentru a avea o relaţie bună cu copilul, trebuie să-i înţelegi limbajele secrete: al jocului, al poveştilor şi al viselor, al artei, al feţei, al trupului. Prezentarea urmăreşte modalităţile de apropiere faţă de copil şi procesul de construire a unei relaţii sănătoase părinte-copil.

@ Constanța: ”Minciunile copiilor” și mai ales motivațiile din spatele lor vor fi explicate de psihologul Georgiana Tugearu. Întrebarea de la care va pleca, așa cum o spune chiar ea, este:

De unde vine tendința copiilor de a minți? Este o întrebare cu care se confruntă marea majoritate a părinților, dar nu mulți iau în calcul că uneori copiii folosesc minciuna ca pe un mecanism de autoapărare. Voi prezenta motivele pentru care un copil ar apela la minciună, cât și abordari din diferite perspective în scopul identificării factorilor ce influențează comportamentul copiilor.