În weekendul Săptămânii Psi, Freud, Jung și Berne reprezintă principalele surse biografice. Vineri, discuțiile încep de la 18.00, iar sâmbătă, vă așteptăm la două matinee ”psi”, de la 11.00

Aș începe cu una dintre cele mai interesante teme din această ediție a ”Săptămânii Psi”: sâmbătă, profesoara universitară și creatoarea de școală jungiană Mihaela Minulescu va vorbi, la Cărtureși-Verona (București), de la ora 11.00, despre ”visele faronilor și visele noastre de toate zilele”. Îmi aminteasc că la lansarea Cărții roșii de la ICR, într-un dialog iscat între dna Minulescu și filosoful religiilor Andrei Pleșu, ultimul spunea, mai în glumă, mai în serios, că nu toți avem șansa unor vise ”mari”, transformatoare, precum cele povestite de Jung, dar și de alți maeștri spirituali. Chiar așa să fie?

Dacă tot am început cu ziua de sâmbătă, merită amintită prezentarea, tot de la 11.00, dar la Brașov, a profesoarei Mariela Păvălache-Ilie. Specializată în psihologia organizațională, dânsa va discuta despre ”relațiile interpersonale ca tranzacție”. Am spus tranzacție, am zis imediat și Eric Berne, tradus la Trei cu volumele: Analiza tranzacțională în psihoterapie, respectiv Ce spui după Bună ziua.

***

Și acum evenimentele de vineri (toate se întâmplă la librăriile Cărturești, de la orele 18.00):

  

  • București (Verona): Simona Reghintovschi, psihanalistă și coordonatoarea colecțiilor de psihologie de la Trei, va oferi 5 motive pentru a intra într-o psihanaliză.

  

  • Cluj (Iulius Mall): Psihoterapeuta Amfiana Gherman se va adresa în primul rând perechilor: Cum să ai o relație de cuplu fericită și durabilă?

  

  • Timișoara (Mercy): Despre celebrele ”acte ratate” va discuta Anca Munteanu, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă inclusiv un curs de psihanaliză.

  

  • Iași (Palas): Despre vis și interpretarea sa va discuta lect. dr. Cătălin Dîrțu. Pentru cititorii grăbiți, recomand o sinteză scurtă și clară pe care Freud o realizează asupra teoriilor sale privind interpretarea viselor: mă refer la articolele din cartea Despre vis.

  

  • Brașov: șefa de catedră de la Psihologie (Univ. ”Transilvania”) Elena Cocoradă, specialistă în psihopedagogie și consiliere școlară, va aduce în discuție o temă extrem de sensibilă: ”Violența școlară: de la Youtube la tratatul științific”.